5-tips-om-Spaans-sneller-te-leren

5 tips om Spaans sneller te leren

Stel je eens voor, je hebt je ingeschreven voor een cursus Spaans of je volgt inmiddels al een paar maanden les, en je wilt sneller vooruitgang boeken. Hoe doe je dat dan? In deze post geven we je 5 tips om Spaans sneller te leren.

De beste manier om een taal te leren is om het ‘gewoon’ elke dag te spreken. De meeste van ons, al zouden we het wel willen, heeft daar geen tijd voor of daar niet de mogelijkheid voor om elke dag te oefenen.

Let: We hebben hier het niet over een applicaties, zie onze eerdere post waarin we het over taal apps hebben: Spaans leren met een taalapp of met een docent, wat is beter?

Stel je hebt naast de taalles 3 tot 4 uur per week over om de taal sneller te leren. Hoe doe je dat? Uiteraard krijg je vanuit je taalcursus huiswerk van de docent mee dus daar zit wat tijd in. Wij zouden adviseren niet meer dan 1 uur aan huiswerk te besteden. Wat doe je dan met de overige 2 tot 3 uur?

Wij zijn voorstander van ‘actieve communicatie’ oftewel, leren door te doen. Om de taal te spreken moet je voor jezelf nagaan hoeveel tijd per week je effectief aan het luisteren bent en hoeveel tijd per week je aan het praten bent. Dus niet oefeningen maken maar nagaan hoeveel uur ben je nou daadwerkelijk aan het communiceren. Als je daar geen oog voor hebt dan loop je het risico dat je een jaar of meer investeert in een taalcursus en zodra je in een Spaanssprekend land bent je vrij gelimiteerd kunt communiceren. Zonde toch?!

Onze 5 tips om sneller Spaans te leren

Het nieuws in het Spaans volgen
Probeer bijvoorbeeld een uitzending van de zender TVE op TV te volgen. Het is handiger en eigenlijk beter dan een film omdat men op deze zender duidelijk articuleert en met minder ‘accent’ spreekt.
Een leuke zender die je op YouTube kunt volgen is DW Español: https://www.youtube.com/channel/UCT4Jg8h03dD0iN3Pb5L0PMA
Daar kun je bijvoorbeeld selecteren op onderwerp en ook het nieuws van Zuid-Amerika volgen, een aanrader.

Naar Spaanse muziek luisteren
Dit doen we misschien wel elke dag automatisch, maar in muziek kom je vaak spreektaal tegen en wordt er soms erg snel gesproken. Dit is leuk maar heeft alleen waarde voor je vooruitgang als je al op een vrij hoog niveau zit.
Zie hier onze post Spaanse straattaal deel 1 naar veel gebruikte woorden die je in ‘latin songs’ zult tegenkomen of zie onze vertaling van de hit van Bad Bunny x Jhay Cortez – Dákiti.

Een Spaans boek lezen

Net als bij het luisteren van muziek is dat alleen een goed idee als je al redelijk ver bent of als je een boek hebt dat aansluit op jouw niveau. Ervaring leert dat als er te veel nieuwe woorden in de tekst zijn de meeste lezers afhaken. Een aanrader is ‘Short Stories in Spanish for Beginners’ van Olly Richards. Met een zoekopdracht in Google kun je nog meer voorbeelden vinden. Zodra je het juiste boek hebt gevonden dan zul je zien dat het lezen daarvan jouw kennis ten goede zal komen.

Naar Spaanse films of series kijken
Net als bij muziek luisteren is dit eigenlijk alleen aan te bevelen als je al aardig woordje Spaans kunt spreken. Kun je dat niet dan loop je het risico af te haken, wat uiteindelijk ook je interesse in het leren van de taal kan beïnvloeden. Onze tip zou zijn: kijk naar je favoriete film nog eens een keer maar dan in het Spaans. Zie ook onze post 4 Spaanse series op Netflix die je moet zien.

Een uur per week Spaans spreken
Spreek met je medeleerlingen elke week een uur af om samen spreek en luisteroefeningen te doen. Je wordt nu gestimuleerd om zelf hardop zinnen te formuleren en te luisteren naar anderen. Deze oefening helpen je sneller vaardig te worden in de taal die je wilt leren.
Beter en handiger is het als je Spaanse les hierop is afgestemd. Lijkt deze wijze van een taal leren je wat? Lees dan hier meer over onze oefensessies.
Of boek geheel vrijblijvend een gratis proefles Spaans. Zie ook de video hieronder –>

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *