Hoe zeg je bedankt in het Spaans

Hoe zeg je bedankt in het Spaans

Er zijn in het Spaans, net zoals in het Nederlands verschillende manieren om bedankt te zeggen. De lezers die al een beginnerscursus Spaans hebben gevolgd zullen gelijk denken aan ‘gracias’. Er zijn echter meerdere manieren om bedankt te zeggen in het Spaans. Afhankelijk van wat je precies wilt zeggen kun je kiezen uit één van de volgende 5 manieren om bedankt te zeggen.

5 manieren om bedankt te zeggen in het Spaans

1. Gracias

Dit is de eerste manier die je leert om dankjewel te zeggen in het Spaans. Je kunt het zowel formeel als informeel gebruiken en het betekent ‘dankjewel’. Bijvoorbeeld, ‘gracias por el regalo’ wat betekent: ‘bedankt voor de cadeau’.

2. Muchas gracias

‘Muchas gracias’ betekent ‘hartelijk bedankt’. Soms zegt men ook wel ‘muchísimas gracias’, wat eigenlijk hetzelfde betekent. Bijvoorbeeld: ‘muchísimas gracias por la torta’, hartelijk bedankt voor de taart’.

3. Mil gracias

‘Mil gracias’ betekent ‘1000 keer bedankt’ en kun je zien als synoniem voor ‘muchas gracias’. Soms gebruikt men ook de uitdrukking ‘un millón de gracias’ wat feitelijk op hetzelfde neerkomt. Deze uiting gebruikt men in informele sferen.

4. Lo agradezco

‘Lo agradezco’ of ‘lo agradezco mucho’ of ‘estoy agradecido’ (‘agredecida’ voor vrouwen) gebruik je om aan te geven dat je iets waardeert. Je kunt het ook combineren met ‘gracias’, bijvoorbeeld: ‘gracias por el regalo, te lo agradezco mucho. Deze vorm van bedanken is formeler, maar afhankelijk van wat je wilt zeggen kun je het zowel in een formele als informele sfeer gebruiken.

5. Gracias, muy amable

‘Gracias, muy amable’ betekent ‘dankjewel, heel aardig van u’. Vaak zegt men ook ‘gracias, eres muy amable’ wat betekent ‘dankjewel, u bent heel aardig’. Deze vorm kun je zowel in een informele als formele sfeer gebruiken.

Als antwoord op de bovenstaande manieren van bedanken kun je bijvoorbeeld ‘de nada’ zeggen, dat ‘graag gedaan’ betekent.

1 gedachte over “Hoe zeg je bedankt in het Spaans”

  1. Wauw, veel geleerd hiervan, ik wist namelijk niet meer dan gracias en mucho gratis Zeggen ze in bepaalde delen van Spanje specifiek een bepaalde vorm van Dank je wel of dat niet?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *