Hoe zeg je mooi-in-het-Spaans

4 manieren om eet smakelijk in het Spaans te zeggen

Er zijn in het Spaans verschillende manieren om eet smakelijk in het Spaans te zeggen. Hieronder 4 manieren om eet smakelijk te zeggen, 2 correcte manieren en 2 feitelijk onjuiste, maar wel veel gebruikte, manieren.

Buen apetito

Als het een formele situatie betreft dan is ‘buen apetito’ de juiste uitdrukking vooraf aan de maaltijd om eet smakelijk te zeggen. Het betekent letterlijk eet smakelijk in het Spaans net zoals in het Frans. Als je maar 1 manier wilt onthouden dan is deze uitdrukking wel het beste.

Disfrute de su comida

‘Disfrute de su comida’ of ‘disfrute de la comida’ is ook erg formeel. Niet zo vaak gebruikt als ‘buen apetito’ maar is een prima manier om je tafelgenoten een smakelijke maaltijd toe te wensen. Wil je weten op welke manieren je dankjewel in het Spaans kunt zeggen? Lees dan onze post Hoe zeg je bedankt in het Spaans.

Buen provecho of Que aproveche

Deze vormen, vooral ‘buen provecho’ zul je ook heel vaak tegenkomen. Beide betekenen hetzelfde in het Spaans, namelijk eet smakelijk, en worden vooral in een informele sfeer gebruikt.
‘Buen provecho’ of ‘que aproveche’ gebruikt men liever niet in een formele setting…..omdat het feitelijk niet juist is.

Met ‘Provecho’ verwijst men eigenlijk naar het boeren van baby’s na het zogen.

Dankzij de invloeden van de Arabisch heersers, werd tussen 711 en 1492 de uitdrukking in Spanje in alle rangen van de samenleving gebruikt. Dat is niet vreemd daar veel woorden uit het Spaans hun oorsprong vinden in het Arabisch.  De volgende dagelijks gebruikte Spaanse woorden komen ook voort uit het Arabisch: ‘almohada’, ‘algodón’, ‘álgebra’ o ‘azúcar’. En natuurlijk  ook de veel gebruikte uitdrukking: ‘ojalá’. Wie kent niet het lied ojalá que llueva café?

Toen in 1492 Spanje weer bestuurt werd door katholieke koningen wilde men af van deze invloeden, echter is de uitdrukking ‘buen provecho’ blijven hangen, evenals vele woorden.

In informele kringen is ‘buen proveche’ een prima en geaccepteerde uitdrukking, maar in formele kringen gebruikt men het liefst ‘buen apetito’.

Met deze 4 manieren om eet smakelijk in het Spaans te zeggen kun je alvast lekker beginnen aan je Spaanse maaltijd!
Spaans leren met Duolingo of een andere app? Lees dan onze post over taalapps.
Spaans-leren-met-een-taalapp-of-met-een-docent-wat-is-beter
Heb je interesse in Spaans leren, gebruik je al een taalaap (of niet) en wil je snel Spaans kunnen spreken? Volg dan een gratis proefles Spaans bij ons zie zelf wat onze methode zo uniek maakt. Klik op de video boven en zie hoe het werkt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *